Dirigent – Gerrit Maas

Gerrit Maas is koor- en orkestdirigent. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en orkestdirectie bij Lucas Vis aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast volgde hij directielessen bij Jos Vermunt en Johan Rooze, en masterclasses bij onder andere Helmuth Rilling, Georg Grün en Jorma Panula.

Gerrit Maas maakte zijn debuut als dirigent op zeventienjarige leeftijd, toen hij een schoolvoorstelling van Mozarts Zauberflöte dirigeerde. In 2009 sloot hij zijn conservatoriumstudie af met twee uitvoeringen van Beethovens Negende symfonie. Op zijn repertoire staan veel van de grote oratoria, zoals Joshua van Händel en Orffs Carmina Burana. De requiems van Mozart, Fauré, Verdi, Saint-Saëns en Duruflé voerde hij uit met muziekwetenschapstudenten van de Universiteit Utrecht. De muziek van Johann Sebastian Bach neemt in zijn werk een bijzondere plaats in. Naast de maandelijkse cantatediensten in Utrecht leidde hij ook uitvoeringen van Bachs Hohe Messe, de Johannespassion, de Matthäuspassion en het Weihnachtsoratorium met verschillende koren en orkesten. In 2013 ging zijn reconstructie van de Markuspassion in première. Naast de grote werken werkt Gerrit Maas graag met kamerkoren. Renaissancemuziek en recentere muziek uit het Slavisch taalgebied en de Baltische staten hebben zijn bijzondere interesse.

Naast zijn positie als koordirigent van CM is Gerrit Maas de vaste dirigent van het Domstad Jeugdorkest,  Vocaal Ensemble Kwarts in Haarlem, de Christelijke Oratorium Vereniging Zaanstreek en van Vocalise in Ede. Hij is tevens dirigent van de Utrechtse Bachcantatediensten in de Geertekerk. Daarnaast is hij actief als continuospeler.